Cariesbehandling​

Caries som i daglig tale også kaldes for “huller i tænderne”, er en af de mest almindeligste sygdomme, som kan ramme individer i alle aldre.

Hvorfor får man huller i tænderne?

For at et hul i tanden opstår skal der være to ting tilstede, nemlig bakterier og sukker. Vi har konstant bakterier i mundhulen, men hvis bakterierne får lov til at sidde på tændernes overflade i en længere periode i sammenhæng med at man indtager sukker sker der en demineralisering af tandens overflade, emaljen. Dvs. at tandens mineral går i opløsning.

Bakterierne danner nemlig syre fra den sukker der indtages, og lever bedst i surt miljø. Så jo mere sukker der indtages jo bedre vækstbetingelser er der for bakterierne. Det er altså syren der gradvist opløser tanden mineral.

Huller i tænderne kan opstå 3 forskellige steder på tanden. 1. på selve tyggefladen. 2. Mellem to tænder. 3. På tanden rod også kaldt rodcaries.

Hvordan forebygger man huller i tænderne?

Huller i tænderne forebygges ved at man bl.a. regelmæssigt får undersøgt sine tænder, både klinisk og på røntgenbillede. Huller i tænderne der sidder imellem tænderne kan ikke altid ses klinisk, og det kan derfor være nødvendigt at supplere undersøgelsen med et par røntgenbilleder, hvis der er indikation for dette.

Udover dette kan man forebygge huller i tænderne ved at være opmærksom på mængden af søde sager man spiser og drikker. Jo hyppigere sukker indtagelse, jo større ririsko for huller.

Daglig tandbørstning og anvendelse af tandtråd er også med til at forebygge, da der sker en mekanisk fjernelse af baketerier under korrekt brug af tandbørste og tandtråd.

Hvordan behandler man huller i tænderne?

Huller i tænderne behandles alt efter hvor stort hullet er. Så længe hullet er placeret i den yderste del af tanden, emaljen, er det ikke behandlingskrævende og tandlægen eller tandplejeren vil give dig råd og vejledning om kost, mundhygiejne. Alt sammen for at forebygge yderligere opløsning.

Hvis hullet er nået ind til tandbenet, som også kaldes dentinen, er hullet behandlingskrævende og tandlægen vil være nødt til at bore i tanden, for at fjerne det syge tandvæv og fylde det med plast.